Vragen? Bel ons op het nummer 050 60 50 63
Zorgeloos op reis?

Lees meer

Specialist in ùw verzekeringen, behartiging van ùw belangen!

Verantwoord lenen

Geld dat je leent moet je altijd terugbetalen. Met intrest. Soms zijn er ook andere kosten die je moet betalen, zoals dossierkosten of beheerkosten. Dus je betaalt meer terug dan je hebt geleend. De tips hieronder helpen je om een goede beslissing te nemen.

Denk na over een lening. Kan je het nodige geld niet bij elkaar sparen?

Wees kritisch. Is de lening nodig? Of heb je nog spaargeld dat je kan gebruiken? En kan die grote aankoop misschien wachten tot je het bedrag bij elkaar gespaard hebt?

Weet wat je uitgeeft

Als je nu geen geld hebt om te sparen, heb je ook geen geld om je lening af te betalen. En wat zijn je toekomstplannen? Kan je volgend jaar de lening én de intrest en andere kosten terugbetalen? Ook als je even minder inkomen hebt?

Betaal eerst je oude leningen af

Vermijd nieuwe leningen af te sluiten om oude leningen af te betalen. Pas op dat je niet steeds meer schulden krijgt, die je niet kan terugbetalen.

Informeer naar de voorwaarden van een lening

Er zijn veel partijen die leningen aanbieden. Informeer naar de voorwaarden en vergelijk de verschillende aanbiedingen. Let op de intrest die je moet betalen. Wat zijn de totale kosten en intresten voor de lening? Is het je dat waard? Zorg dat je weet wat er gebeurt als je de lening niet op tijd terugbetaalt.

Informeer naar de afbetalingsvoorwaarden

Mag je de lening eerder afbetalen dan is afgesproken, zonder daarvoor een extra vergoeding te betalen?

Kies een lening die bij jou past

Bekijk het verschil tussen een lening op afbetaling (voor een bepaalde aankoop) en een flexibele geldreserve (voor tijdelijke tekorten). Kopen op afbetaling, bv. bij een postorderbedrijf, en in het rood staan op een kredietkaart zijn dure vormen van lenen.

Moet je wel lenen of moet je het volledige bedrag lenen?

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en maak zelf een keuze. Laat je niet beïnvloeden door een kredietverstrekker of een aanbieding. Beslis niet te snel en denk nog even na voordat je iets tekent. Als je getekend hebt, heb je nog 14 dagen de tijd om het consumentenkrediet per aangetekende brief op te zeggen.

Betaal je lening snel terug

In hoeveel maanden kan je de lening terugbetalen? Hoe sneller je terugbetaalt, hoe goedkoper het is.

Leen niet langer dan nodig

Wil je bv. een auto kopen, kijk dan hoe lang de auto meegaat. Zorg dat je lening niet langer meegaat dan de auto.

Wees extra voorzichtig met kredietkaarten

Vooral diegene die vele winkels u aanbieden: met deze kaarten geef je soms meer uit dan je beseft.

 

Bron: Wikifin

 

Terug naar overzicht