Vragen? Bel ons op het nummer 050 60 50 63
Zorgeloos op reis?

Lees meer

Specialist in ùw verzekeringen, behartiging van ùw belangen!

Het huis veilig achterlaten in de vakantie.

Ook als je op vakantie bent, kan er brand ontstaan in je woning. Door enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kan je dit risico beperken.

Zorg dat je met een gerust hart kan vertrekken en volg onderstaande tips:

  • Schakel elektrische apparaten uit en haal stekkers uit de stopcontacten
  • Sluit boiler en gasleiding af
  • Zorg dat de brandmeldapparatuur werkt
  • Berg brandbare vloeistoffen en spuitbussen op
  • Verwittig een kennis van je afwezigheid

Schakel elektrische apparaten uit en haal stekkers uit de stopcontacten

Schakel alle elektrische apparaten uit, met uitzondering van ijskast en diepvries, tenzij je deze hebt leeggemaakt en ontdooid. Anders zou je nog eens voor een onaangename verrassing kunnen staan bij je terugkomst. Schakel ook de verwarmingsinstallatie uit. Haal de stekker van de televisie, de muziekinstallatie en de computer uit het stopcontact. Zo bespaar je niet alleen energie,  je vermijdt ook kortsluiting of brand na een blikseminslag.

Sluit boiler en gasleiding af

Sluit de toevoer van de boiler af. Door dit te doen wordt het water niet meer verwarmd. De boiler houdt immers constant het water op de juiste temperatuur. Draai ook de hoofdkraan van de gasleiding dicht.

Zorg dat de brandmeldapparatuur werkt

Heb je brandmeldapparatuur thuis? Zorg dat deze optimaal werkt. Test je rookmelders en vervang de batterijen indien nodig. Hoewel je zelf niet thuis bent, kan dit nuttig zijn, zeker als je beschikt over een geïntegreerd alarmsysteem dat gekoppeld is aan een centrale.

Berg brandbare vloeistoffen en spuitbussen op

Vermijd het opslaan van brandbare vloeistoffen of bewaar deze op een veilige plaats. Berg spuitbussen op buiten bereik van zonlicht en uit de buurt van warmtebronnen.

Verwittig een kennis van je afwezigheid

Verwittig een naaste buur of kennis dat je op vakantie bent en zeg waarheen je gaat en hoe je kan bereikt worden. Het kan handig zijn een huissleutel bij iemand achter te laten. Wanneer er is iets mis is met je woning of bij nood kan deze persoon ter plaatse komen.

Bron: Brandweerzonecentrum

 

Terug naar overzicht